General Gotovina na svečanom otkrivanju spomen križa sudionicima u akciji Maslenica

Maslenica je bila prva velika oslobodilačka akcija Hrvatske vojske, koja je trajala od 22. do 27. siječnja 1993. godine. Ovom je vojno redarstvenom operacijom oslobođen veliki dio zadarskog zaleđa, 15-ak sela i bitne strateške točke kao što su Novsko ždrilo, Masleničko ždrilo, zrakoplovna baza i Zračna luka. Srpski agresor je ovom akcijom odbačen značajnih 13 kilometara od Zadra. U prva tri dana operacije poginulo je 19 a ranjeno 70 pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a. Međutim, zbog snažnih topničko raketnih i tenkovskih te pješačko diverzantskih napada srpskih agresora, od početka vojno redarstvene akcije pa sve do 31. ožujka 1993. godine, kada je završena obrana oslobođenih područja u ovoj akciji, poginulo je ukupno 127 hrvatskih branitelja.

Povodom 21. obljetnice oslobodilačke operacije Maslenica u subotu 25. siječnja 2014. na sjevernoj strani staroga Masleničkog mosta otkriven je kameni spomen križ za 127 branitelja poginulih u akciji Maslenica i nakon nje. Svečanost otkrivanja spomen obilježja poginulim braniteljima odvijala se na orkanskoj buri, istoj kakva je puhala točno prije 21 godinu kada su oslobađali okupirani teritorij, prisjetili su se ovom prigodom okupljeni branitelji, a među njima general Ante Gotovina, general i ratni zapovjednik 4. gardijske brigade Damir Krstičević, ratni zapovjednik 72. bojne Vojne policije Mihael Budimir, predsjednik Udruge veterana 72. bojne Vojne policije Zlatko Čipčić, pukovnik Ivan Mršić, dopredsjednik Udruge 4. gardijske brigade, te još dvadesetak izaslanstava i braniteljskih i stradalničkih udruga iz cijele Hrvatske.

  • Podignuti križ je simbol života naše braće koja su dala svoje živote za našu slobodu, mir i budućnost naših naraštaja. Maslenica je bila prva velika oslobodilačka operacija Hrvatske vojske, nakon što smo se prije nje samo branili. Tada smo krenuli naprijed i mi smo napali njih, koji su ugrozili nas, i koji su izvršili agresiju i okupirali naš teritorij. To im je bio početak kraja i početak oslobađanja našeg teritorija. Upravo iz te akcije izvukli smo pouke i pripremali se za Oluju – kazao je general Ante Gotovina prilikom otkrivanja kamenog spomen križa za sve poginule hrvatske branitelje.

Kameni križ, visok četiri metra i težak devet tona, besplatno je izradio kamenoklesar Marinko Katuša.

  • Radio sam na spomeniku 45 dana s ljubavlju za hrvatski narod, branitelje i Domovinu, objasnio je Katuša svoju plemenitu gestu.

Nakon otkrivanja spomen križa, svi sudionici ovog svečanog događaja otišli su na misu u Jasenice, a potom na svečanu sjednicu Općinskog vijeća Jasenica gdje je general Ante Gotovina proglašen  počasnim mještaninom.

Gordana Šarić